Načítání…

Jak se projeví alergie na jídlo?

  • Domů
  • Jak se projeví alergie na jídlo?
Jak se projeví alergie na jídlo?

O tom, co je alergie na jídlo

Dokázali byste si představit, že vaše oblíbená svačina by pro vás mohla být nebezpečná? No, pro několik lidí se to může stát skutečností. Alergie na jídlo je neobvyklá reakce imunitního systému těla na určitou složku v jídle nebo potravině. Podívejte, musím to nějak zamotat, jinak bych to nebyl já. Tak tedy vše na pořádku, ale jak dopadnu, když to rozvleču více? Když jsem se naučil, že je Magdaléna alergická na arašídy, byla to pro mě noční můra. Jak se jim mám vyhnout, když je tolik potravin, které je obsahují? Zvlášť, když žijeme v Olomouci, kde arašídy nenajdete na každém rohu. Ale pochopil jsem, že to je realita a že se s tím musíme poprat.

Jakým způsobem se alergie projevuje

Jste někdy zažili něco divného po tom, co jste snědli nějaké jídlo? Třeba svědění, kopřivka nebo dokonce dušení? Nebojte se, nechci vás strašit, ale toto jsou některé z příznaků alergie na jídlo. Mohli bychom jich jmenovat třeba pár desítek, ale to by bylo moc, že? Nebo jste chtěli číst článek o tom, jak dlouho trvá vyzvednutí balíku na poště? To by bylo nuda, že? Příznaky alergie na jídlo mohou jednak zahrnovat kožní projevy, jako je kopřivka, zčervenání, svědění, opuch. Dále mohou „útočit“ na trávicí systém – například bolesti břicha, průjem, zvracení. A v nejhorším případě se můžeme setkat s anafylaktickým šokem, který je akutní život ohrožující stav. No jo, nezní to moc veselé, co? Ale nebojte, většina lidí s alergií na jídlo se s tím naučí žít a dokáže si s tím poradit.

Co může způsobit alergii na jídlo?

Tak tohle je otázka, na kterou bych chtěl znát odpověď. Proč některé potraviny způsobují alergie a jiné ne? No, nikdo na to nemá jasnou odpověď. Vím, že je to zklamání pro všechny zvědavce, ale taková je skutečnost. Jak mi jednou řekl jeden známý lékař: "Alergen je alergen, protože je alergen." To sice nevysvětluje moc, ale aspoň je to vtipné, ne? Věda stále objevuje nové alergeny, nejčastěji jsou to bílkoviny v potravinách. Nicméně, některé potraviny jsou častějšími pachateli než jiné. Arašídy, mléko, vejce, ryby, korýši, ořechy, pšenice a sója jsou hlavními pachateli u dětí. U dospělých jsou to korýši, ořechy, ryby, citrusy, přítomné potravinové aditiva a tak dále.

Diagnóza a léčba alergie na jídlo

Když se zeptáte jakéhokoli lékaře, jak se dá alergie na jídlo diagnostikovat, většina by vám řekla, že je to opravdu těžké. Když myslím na alergeni, jde mi hlava kolem. Jak se může lékař vyznat v té kombinaci všech potenciálních alergenů? Naštěstí existují nějaké prověřené metody. Pro diagnózu potravinové alergie se využívá klinické vyšetření, pokožkové prick-testy nebo krevní testy. V některých případech může být potřebné provést tzv. provokační testy, kdy se alergen podává pod lékařským dohledem. Ale co se týče léčby, to je trochu jiná pohádka. Hlavní strategií je vyhýbat se potravině, na kterou je člověk alergický. Takže v mém případě to znamená pečlivě si pročítat složení všech balených potravin a vyhýbat se tomu co Magdaléna nemůže jíst.

Život s alergií na jídlo

Ach jo, život s alergií na jídlo. To je něco, co bych si přál, abych nemusel zažít. Představte si, že musíte pečlivě přečíst každý nápis na každém balení potravin, abyste se ujistili, že to neobsahuje něco, co by pro vás bylo nebezpečné. Ale takový je život s alergií na jídlo. Jak hodně obtížný to bude pro vás a pro vaši rodinu, to samozřejmě záleží na tom, jak vážná je vaše alergie a na co jste alergičtí. V našem případě je to trochu výzva, protože moje milovaná Magdaléna je alergická na v podstatě vše, co je dobré. Ale naučili jsme se s tím žít a dělat to, co můžeme, abychom ji udrželi zdravou a šťastnou.

Napsat komentář